Közzétéve: 2016. 12. 14.
|
Cukormentes bejgli
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 g finomliszt
- 200 g margarin
kb. 16-17 g élesztő - kb. 130 ml tej
- 1 tojás+ 1 sárgája
20 g édesítő (eritrit+stevia) - (+1-2 tk. rumaroma)
- a tetejére +1 tojás
A töltelékekhez (diós, mákos):
- 250 g dió/mák
- 1 marék (20 g) mazsola
- 2 ek .tej (mákoshoz 6-7 ek)
- 30 g édesítő (Stevia)
- 2 ek. citromlé
Elkészítés:
Langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük. A lisztet és az édesítőszert egy tálba tesszük, a margarint belekockázzuk. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Élesztőt elkeverjük és a többi hozzávalóhoz adjuk. Összegyúrjuk, majd folpackban 1-1,5 órára hűtőbe tesszük.
Eközben elkészíthetjük a tölteléket, összefőzzük a hozzávalókat.
Két részre vágjuk a tésztát, lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm-re nyújtjuk. Elkenjük rajta a tölteléket, úgy, hogy 1 cm üresen maradjon a szélén. Ezután óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük tojással, hűvös helyre tesszük majd újra átkenjük tojással. Villával szurkáljuk meg a tetejüket, majd 180 °C-on süssük kb. 25 percig (tűpróbáig).
Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, aki próbálja kiiktatni a cukrot az étkezéséből. Örömmel láttam, hogy ezt Karácsonykor sem felejti el!
Persze ez sem 0 kalóriás sütemény, de egy egészségesebb változat. Az ünnepi ebéd után 2 vékony szelet lelkiismeretfurdalás nélkül belefér, vagy reggelire egy bögre tejjel.
Készítsünk túrós vagy gyümölcsös (esetleg diós/mákos) süteményt a különböző krémek és mázak helyett. Használjunk természetes édesítőszert és teljes kiőrlésű lisztet, ezzel is csökkentjük az „ünnepi kalória bevitelt”. Érdemes a mennyiségekre is figyelni, így nem jár plusz kilókkal a karácsony.
Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek, aki követi a Vitakid oldalát!
Iszlai Andrea (dietetikus)