Cikkek

Közétkeztetés!?

Gyermekeink étkeztetése az egészségük alapja.

Rá merjük bízni ezt másra? Az iskolára? A menzára?

Bizonyára mindenkiben rengeteg rémkép él egy-egy sulis ebédről vagy tízórairól.
Azonban abban is biztos vagyok, hogy mindenkinek van egy-egy olyan kedvence, amit a menza miatt szeret, vagy csak az iskolai verziót eszi meg szívesen.
Paradicsomlevest betűtésztával én kizárólag menzán ettem eddig.
Egy egy felismerhetetlen főzelék meg mindig a fejemben él… A tejbegrízt viszont csak a suliban szerettem. 🙂

Jó tudni, hogy ma a közétkeztetésben készült étlapokat komolyan szabályozzák. A rendeletben meghatározott alapanyagokat, a meghatározott gyakorisággal, a meghatározott konyhatechnológiával lehet csak elkészíteni és az asztalunkra tenni.

Például:
Minden nap kínálni kell teljes értékű gabonát vagy abból készült ételt.
Minden nap kerülnie kell az asztalra friss zöldségnek, gyümölcsnek.
Ez eddig jól hangzik ugye?

A rendeletben szabályozzák a kínált nyersanyagok mennyiséget is. Tehát azt, hogy miből mennyit kapjon gyermekünk a korának megfelelően.

Amennyiben valakinek bármilyen orvosilag igazolt ételallergiája- vagy intoleranciája van, a közétkeztető köteles annak megfelelően szolgáltatni. Fontos, hogy ezt azonban szakorvosi igazolással kell alátámasztani. Tehát, ha én úgy vélem, hogy gyermekem gluténérzékeny, mert észleltem rajta annak tüneteit, de nincs róla igazolásom, nem köteles az iskola gluténmentes ételt biztosítani.

Egy másik érdekesség, hogy édesítőszer az ételek elkészítéséhez, csak abban az esetben használható, ha a fogyasztó szénhidrát-anyagcsere betegségben szenved.

Leszögezném, hogy a rendelet összeállításánál szakemberek véleményét és tudományos munkáit vették alapul.
A gyakorlatban persze, (mint mindig) sok minden kiderült, ezért folyamatosan finomítják a szabályokat és javítják az esetleges hibákat.

Akit érdekel, elolvashatja a teljes rendeletet az alábbi linken:
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1400037.emm


Szólj hozzá