Cikkek

Süssünk-főzzünk VitaKid kompatibilisen 2. rész

Hogy miért tartunk foglalkozásokat a táplálkozásról? – kérdezhetnétek.
Hiszen csak meg kell néznem a neten, mit írnak az aktuális életmód-blogok, és már tudom is mi az egészséges – gondolják sokan!
A VitaKid-ek viszont nem azt tanulják meg, hogy a cukor rossz, a zöldség pedig jó, hanem azt, hogy MIÉRT… Semmi sem fekete vagy fehér, ezért nagyon fontos tudni azt, mit miért érdemes választani, és mit miért érdemes hanyagolni.

Ebben segítünk mi, a VitaKid dietetikusai, hogy számukra természetes legyen az egészség.
De hogyan lesznek a gyermekek egészséges felnőttek? A táplálékkal, az ételekkel fedezniük kell a szükségleteiknek megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag mennyiségét. Mindez úgy érhető el, ha elég változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkoznak.

Ez nem mindig könnyű, ezért jól jöhet néhány tipp, hogyan szerettessük meg az új ételeket, hogyan tegyünk egészségesebbé egy-egy rég bevált fogást.

Hogyan szerettessem meg a brokkolit, zöldborsót, sárgarépát és a többi zöldséget, ha egyszerűen nem szereti a gyerek?

  • Rejtsük el 🙂 Készítsünk sárgarépás burgonyapürét, zöldséges rizst, tegyünk többféle zöldséget a salátába, öntsük le sajtmártással a párolt zöldségeket, legyen legalább heti 2x főzelék vagy saláta köretként.
  • Én is megeszem! A gyermek követi a szülőt. Miért enné meg a natúr joghurtot, ha otthon azt látja, hogy a cukrozott édességeket eszi a szülő, kikotorja a karfiolt az ételből és messziről elkerüli a teljes kiőrlésű kenyeret…
  • Egészséges rántott hús: A magyarok egyik kedvenc ételei a rántott húsok, zöldségek, sajtok… bármit képesek vagyunk megenni, ha bundázva van és bő zsírban kisütik. Ez egy szuper trükk lehet a gyerekeknél is.
    Jelen esetben a bunda legyen:
    1. teljes kiőrlésű liszt, zabpehelyliszt vagy valamilyen magliszt,
    2. tojás, vízzel kevert chia mag vagy vízzel hígított natúr joghurt,
    3. teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, búzakorpa, zabkorpa, vagy ezek maggal kevert elegye.
    Bő olajban sütés helyett spricceljük meg valamilyen növényi zsiradékkal (pl.: repceolaj) és tegyük be a sütőbe. Kb 15 perc alatt készre sül. Félidőben érdemes megfordítani, és mindenképp tegyünk sütőpapírt az étel alá 🙂
  • Minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt. Tehát napi 5x étkezünk, napi 5x eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt! Ez lehet a szendvics mellé fogyasztott paradicsom, a tízórai keksz mellé egy alma, az ebédhez friss saláta vagy savanyúság, uzsonnára gyümölccsel kevert shake vagy joghurt, vacsorára pedig zöldséges szendvicskrém vagy például túróval töltött paprika.
  • Desszertként mindig olyan édességet készítsünk, melynek nagy része gyümölcs és/vagy tejtermék.

Ismét megosztok egy receptet, melyhez az ötletet a Vitakid nyári táborában is fogyasztott Nutribella kekszek adták.

Túrótorta recept (akár sütés nélkül) – a tökéletes nasi 😉

  • 300g Nutribella teljes kiőrlésű mézes hajdinás Turotorta receptkeksz
  • 100g olvasztott margarin
  • 450 g zsírszegény tehéntúró
  • 100 g natúr joghurt
  • 200 g mascarpone
  • 1 csapott evőkanál eritrit – stevia keverék vagy más édesítőszer
  • vaníliarúd kikapart belseje (vagy citromhéja a felhasznált gyümölcstől függően)
  • 1 csomag zselatin fix
  • tetejére: fagyasztott vagy friss gyümölcs (ami van otthon 🙂 )

A kekszet daráljuk le és keverjük össze az olvasztott margarinnal. Egy kapcsos kerek tortaforma aljába nyomkodjuk bele a masszát úgy, hogy félig az oldalán is legyen belőle. Itt érdemes kb. 10 perc alatt összesütni sütőben, hogy ne ázzon el a krémtől a tészta.

A túrót a joghurttal, mascarponeval, édesítővel, vaníliarúd kikapart belsejével és a zselatin fixxel összekeverem, robotgéppel jól átdolgozom.

Ezt halmozom a keksz-tésztára. Tetejét ízlés szerint gyümölcsökkel díszítem, majd hűtőbe teszem egy éjszakára 🙂 Másnap pedig jó étvággyal akár tízóraira is fogyasztható!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

További tanácsokért, és ötletekért vedd fel csapatunkkal a kapcsolatot! 

Kapcsolat

 


Szólj hozzá