Cikkek

Egészséges receptek Szilvi konyhájából

Zabpelyhes, almás kókuszgolyó:

  • Hozzávalók: lágy, apró szemű zabpehely, kakaó ízlés szerint, fahéj, reszelt alma 2 kisebb darab, rumaroma, pici édesítő, kókuszreszelék
  • Elkészítés: Az almát lereszelem, hagyom kicsit állni, majd amint levet ereszt, azt kinyomkodom belőle. A zabpelyhet, kakaót, fahéjat, rumaromát, egy kevés kókuszreszeléket és pici édesítőt ( ha igényli) valamint a kinyomkodott almát összedolgozom. Golyókat formálok belőle és kókuszreszelékben, zabpehelyben vagy például darált dióban megforgatom. Hűtőben hagyom pár órát állni, hogy összeérjenek az ízek.

Túrós kókuszgolyó:

  • Hozzávalók: zsírszegény túró, natúr joghurt, zabpehely, kókuszreszelék, pici édesítő (vagy méz), mandula
  • Elkészítés: Túrót, natúr joghurtot, pici zabpelyhet, kókuszreszeléket, édesítőt összedolgozom. Golyókat formálok belőle és a közepébe bele dugok egy szem mandulát. Majd megforgatom kókuszreszelékben, vagy zabpehelyben, szeletelt mandulában. A tetejére gyümölcsöt is lehet tenni. Az édesítő helyett mehet bele kicsi banán és máris maradunk az egészséges alapanyagoknál, természetes ízvilágnál! 🙂

Túrós, zabpelyhes piskóta tekercs:

  • Hozzávalók a piskótához: 3 egész tojás, 3 evőkanál darált zabpehely, édesítő, csipet szódabikarbóna, só.
  • Hozzávalók a krémhez: zsírszegény túró, fél csomag cukormentes vaníliás puding, 2 dl zsírszegény tej vagy növényi tej (kókusztej), édesítő, kókuszreszelék
  • Elkészítés: külön választjuk a tojásokat, a fehérjét pici sóval és édesítővel kemény habbá verjük. Egyenként hozzá adjuk a tojásokat, de azt már csak finoman fakanállal, lassan körkörös mozdulatokkal hozzá keverjük. A ledarált zabpehelyhez hozzá adjuk a szódabikarbónát, majd ezt is apránként hozzá keverjük a habhoz óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab. Sütőpapíros tepsibe terítjük a tésztát és 10 perc alatt 170 fokon megsütjük, melegen nedves konyharuhában feltekerjük. 1 dl tejben, édesítőben csomó mentesre keverjük a pudingport, a másik 1 dl-t pedig felrakjuk melegedni. Ha kellően meleg, akkor hozzáadjuk a pudingot és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni. Ezután hozzá adjuk a túrót, csomómentesre keverjük (mehet robotgéppel). Hozzá adjuk a kókuszreszeléket és elkeverjük az egészet. Ezzel megtöltjük a zabtekercsünket, valamint a külsejét is bekenhetjük vele, ha túl sok a töltelék. Hűtőben dermesztjük.

Cukkini krémleves:

Itt a cukkini szezon ideje, úgyhogy bátran használjuk, mert mindenhez jól passzol. Könnyű vele dolgozni, egészséges, alig van benne kalória, lassú felszívódású és a Gl indexe is jó. Készíthetsz krémlevest, húsos ragukat, fasírtot stb. Bátran használjátok, csak ajánlani tudom.

  • Hozzávalók: cukkini 3 nagyobb, póréhagyma, vöröshagyma, só, bors, víz és kókusztejszín, de enélkül is ízletes 🙂
  • Elkészítés: Felkockázom apróra a vöröshagymát, karikára vágom a póréhagymát, kókuszzsíron megpirítom őket (nem kell túl sokáig). A cukkinit karikára vágom. Ha megpirultak a hagymák, hozzá adom a cukkinit, sózom, borsozom és felöntöm kevés vízzel. Nem kell sok hozzá, mert a cukkini is ereszt vizet, úgy érzésre (kb.2-3 dl), ne lepje el semmiképpen. ha a cukkini megfőtt, nem kell túl sokáig, inkább olyan roppanós legyen, akkor összeturmixolom az egészet. Rakhatsz hozzá kis kókusztejszínt vagy sima zsírszegény tejszínt. Összefőzöd, rottyan egyet és kész is. Nagyon egyszerű, gyors, laktató. Pirított tökmaggal isteni. Lehet hozzá pirított teljes kiőrlésű kenyeret is tálalni.

Cukkinis fasírt:

  • Hozzávalók: darált hús 50 dkg (én pulykát használtam), tojás 2 db, pirospaprika, só, bors, egyéb fűszer ízlés szerint, vöröshagyma, pritamin paprika, cukkini, zabkorpa
  • Elkészítés: A vöröshagymát felkockázom, cukkinit lereszelem és pritamin paprikát is kockára vágom. A húst, a zöldségeket, tojást és a fűszereket összedolgozom. Kb.2-3 evőkanál zabkorpát is rakok bele, ez fog segíteni a fasírtot összetartani. De enélkül is működik 🙂 Ha összedolgoztuk, sütőpapíros tepsire rakjuk, kis kerek formákat készítünk és előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Saslik otthon készítve:

Számomra a nyár egyik nagy kedvence a saslik. Kicsit pepecselős, de érdemes vele foglalkozni, mert a friss, nyári ízek mindenért kárpótolnak. Egészséges, idény zöldségekből készíthetjük, variálható többféleképpen, bármiből el lehet készíteni. És még grillező sem kell hozzá, mert sütőben is elkészíthető.

  • Hozzávalók: csirkemell, cukkini, padlizsán, gomba, vöröshagyma, pritamin vagy kaliforniai paprika, pálcika.
  • Elkészítés: A csirkemellet felkockázod, sózod, borsozod ízlés szerint. Én szoktam grill fűszert is használni. Lehet pácolni is olívaolajos, mustáros pácban, úgy is isteni finom. A zöldségeket is feldarabolod, kockázod vagy karikázod. Majd elkezded a pálcikára felhúzni a husit és zöldségeket felváltva, amíg a pálcika végéig nem érünk. Sütőpapírra ráteszed, megszórhatod bazsalikommal vagy oregánóval még és előmelegített sütőben 170-180 fokon megsütöd kb. 30 percig. Félidőnél lehet megforgatni a másik oldalára. Önmagában is fogyaszthatod, de ha mindenképpen szeretnél hozzá köretet, akkor készíts hozzá sült édesburgonyát. 🙂

Forrás: eddz.hu


Szólj hozzá